Οι φήμες γύρω από το HealthBook app, την πολυαναμενόμενη εφαρμογή της Apple που θα συλλέγει και θα οργανώνει πληροφορίες σχετικά με την υγεία του χρήστη, είναι εδώ και μήνες διάχυτες στο διαδίκτυο:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 9to5Mac η Apple ετοιμάζει μια νέα εφαρμογή για το iOS 8, η οποία θα συλλέγει και θα οργανώνει πληροφορίες σχετικά με την υγεία του χρήστη, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών που παρέχει ο συνεπεξεργαστής Μ7 του iPhone 5S. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι αυτή η εφαρμογή, με την ονομασία Healthbook, θα βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο περιβόητο iWatch.

Το Healthbook θα σας θυμίζει πιθανόν το Passbook. Και όχι τυχαία αφού το περιβάλλον λέγεται ότι θα είναι παρόμοιο. Κάθε κάρτα θα αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο: πόσα βήματα έχει κάνει ο χρήστης, συνολικά χιλιόμετρα που διανύθηκαν, θερμίδες κτλπ. Θα περιέχει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης, καρδιακού ρυθμού, πίεσης, βαθμό ενυδάτωσης και άλλα που θα παρέχονται από τους αισθητήρες στο iWatch.

Σήμερα ωστόσο έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε (Mark Gruman – 9to5mac) τα πρώτα screenshots της εφαρμογής που θα δούμε στο iOS 8!

HealthBook iPhone app

Όπως βλέπουμε στα screenshots, η κάθε κατηγορία λειτουργιών διαθέτει την δική της κάρτα μέσα στην εφαρμογή (bloodwork, heart rate, hydration, blood pressure, physical activity, nutrition, blood sugar, sleep, respiratory rate, oxygen saturation, weight).

Fitness

Τρεις από τις κατηγορίες του Healthbook είναι αφιερωμένες στο “Fitness tracking”: Activity, Weight και Nutrition.

HealthBook iOS 8 app cards

Στην καρτέλα Activity, θα μπορούμε να δούμε τα καταγεγραμμένα βήματα, τις καταναλωθείσες θερμίδεςκαι τα συνολικά Mίλια (ή Km) που έχουμε διανύσει ανά περιόδους (Ημέρα, εβδομάδα, Μήνας, Ετος).

Η καρτέλα Weight, μετά την εισαγωγή του βάρους και του ύψους από τον χρήστη, εμφανίζει δεδομένα που αφορούν το βάρος , το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) και το ποσοστό λίπους του σώματος του χρήστη.

Όπως παρατηρούμε, και οι 2 καρτέλες χρησιμοποιούν γραφήματα για την ευκολότερη παρουσίαση των δεδομένων.

Η καρτέλα Nutrition βοηθάει στην διατήρηση μίας υγιούς διατροφής καθώς εκεί ο χρήστης μπορεί να εισάγει το διαιτολόγιο του ώστε να του είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.

Heart Rate – Blood Pressure

Οι δημοφιλέστερες ίσως μετρήσεις που κάποιος επιζητεί από ένα fitband ή προπονητικό ρολόι, είναι οιπαλμοί της καρδιάς (σε παλμούς ανά λεπτό) και η αρτηριακή πίεση (διαστολική & συστολική). Το HealthBook διαθέτει 2 καρτέλες στις οποίες θα καταγράφονται και θα παρουσιάζονται όλες αυτές οι μετρήσεις.

Bloodwork – Oxygen Saturation – Blood Sugar

Οι συγκεκριμένες δυνατότητες μέτρησης/καταγραφής του αίματος καλύπτονται προς το παρόν με ένα πέπλο ομίχλης, ωστόσο η ύπαρξη των σχετικών καρτελών αφήνει πολλές υποσχέσεις ιδιαίτερα στους ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι, τα νεφρά & την καρδιά που πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα διαφόρων δεικτών μέσα από αιματολογικές εξετάσεις.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η ύπαρξη της καρτέλας Blood Sugar, καθώς η εφαρμογή θα μπορεί να καταγράψει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος!

Hydration – Respiratory Rate

Η καρτέλα Hydration βοηθάει τον χρήστη να διαπιστώσει κατά πόσο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός του ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αφυδάτωσης.

Η καρτέλα Respiratory rate αναφέρεται στον αριθμό των αναπνοών που πραγματοποιεί ο χρήστης ανά λεπτό.

Sleep

Ένα ακόμη χρησιμότατο στατιστικό δεδομένο που θα μπορούμε να δούμε μέσα από το HealthBook, είναι η ποιότητα του ύπνου μας. Η εφαρμογή καταγράφει τους κύκλους/φάσεις του ύπνου μας, και πιθανώς να συνεργάζεται με το ξυπνητήρι ώστε να μας βοηθάει να ξυπνήσουμε σε «light sleep phase».

Όταν ξυπνάμε στη διάρκεια του “deep sleep phase”, νιώθουμε πως δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά και μας καταβάλει ένα αίσθημα εξάντλησης που μας ακολουθεί για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, μέχρι να συνέλθει πλήρως ο οργανισμός μας.

Αντίθετα, ξυπνώντας σε «light sleep phase» νιώθουμε αναζωογονημένοι και «χορτάτοι από ύπνο», με πολλή περισσότερη ενέργεια στη διάθεσή μας.

Emergency Card

Η καρτέλα αυτή κρατάει γενικά δεδομένα όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, κιλά, ύψος, τύπο αίματος αλλά και στοιχεία που αφορούν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία του χρήστη. Ο σκοπός των δεδομένων αυτών είναι να αποτελέσουν έναν “φάκελο” του χρήστη για την περίπτωση που κάποιο επείγον περιστατικό απαιτεί άμεσα πληροφορίες γύρω από το θύμα και το ίδιο δεν είναι σε θέση να μιλήσει.

Επιπλέον, ο χρήστης θα μπορεί να δηλώσει μία επαφή η οποία και θα ενημερωθεί άμεσα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρίσιμο περιστατικό. Ίσως στην οθόνη του iPhone του iOS 8 προστεθεί κάποιο shortcut για άμεση κλήση στην επαφή. (Θα θέλαμε το ίδιο το λειτουργικό να μπορούσε να ενημερώνει την επαφή αυτόματα μέσω SMS, αν κάποιες από τις ζωτικές ενδείξεις που καταγράφει το HealthBook μειωθεί κάτω από ένα ορισμένο όριο, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που υπάρχει στα πρώτα leaks).

iWatch;

Ωραία όλα αυτά αλλά από που θα προέρχονται οι μετρήσεις που θα καταγράφονται στο Healthbook;

Το iPhone 5S με τον M7 motion co-processor είναι μια καλή βάση για αναπτυχθεί ακόμη περαιτέρω η τεχνολογία των αισθητήρων που αναμένουμε στο iPhone 6. Φτάνει όμως αυτό ή θα πρέπει να δούμε και την κυκλοφορία ενός iWatch, είτε ως ένα έξυπνο ρολόι είτε ως ένα “απλό” fitband που σκοπός του θα είναι η μέτρηση κα ιη αποστολή των δεδομένων στο Healthbook;

Με βάση τα όσα είδαμε σήμερα αλλά και γνωρίζοντας τουλάχιστον ένα μέρος των συνεργασιών που έχει πραγματοποιήσει η Apple με ειδικούς του χώρου του fitness και της υγείας δεν μπορούμε παρά να ποντάρουμε πως το 2014 θα είναι η χρονιά του Healthbook και του iWatch!

Θερμές ευχαριστίες στον Mark Gurman, για ένα ακόμα αποκλειστικό leak!

 

Πηγή: iphonehellas.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια εποπτεύονται πριν δημοσιευτούν